Medische Uitleg

wat is gorlin syndroom

Gorlin syndroom, ook wel bekend als nevoid basaalcelcarcinoom syndroom, is een aandoening die vele gebieden van het lichaam beïnvloedt en verhoogt het risico op het ontwikkelen van diverse tumoren.

Het type van kanker gediagnosticeerd meestal bij mensen met het syndroom van Gorlin is basaalcelcarcinoom, dat is de meest voorkomende vorm van huidkanker. Personen met het syndroom van Gorlin meestal beginnen te basaalcelcarcinomen te ontwikkelen tijdens de adolescentie of de vroege volwassenheid. Deze vormen van kanker zich vaak voor op het gezicht, borst en rug. Het aantal basaalcelcarcinomen die zich ontwikkelen tijdens het leven van een persoon verschilt tussen de betrokken personen. Sommige mensen met het syndroom van Gorlin nooit ontwikkelen alle basaalcelcarcinomen, terwijl anderen kunnen ontwikkelen duizenden van deze kankers. Personen met lichtere huid hebben meer kans op basaalcelcarcinomen dan zijn mensen met een donkerdere huid te ontwikkelen.

De meeste mensen met het syndroom van Gorlin ontwikkelen ook goedaardige (benigne) tumoren van de kaak, de zogenaamde keratocystic odontogene tumoren. Deze tumoren meestal beginnen zich te vormen tijdens de adolescentie en vaak herhalen tot ongeveer 30 jaar oud. De keratocystic odontogene tumoren kan veroorzaken zwellingen in het gezicht en tanden verplaatsing.

Mensen met het syndroom van Gorlin hebben een hoger risico op het ontwikkelen van andere tumoren dan de algemene bevolking. Sommige getroffen individuen ontwikkelen van een hersentumor genoemd medulloblastoom tijdens de kindertijd. Een soort van goedaardige tumor genoemd fibroom kan zich voordoen in het hart of bij een vrouw de eierstokken. Hart (cardiale) fibromen vaak geen symptomen, maar zij kunnen hinderen bloedstroom of veroorzaken onregelmatige hartslag (aritmie). Ovariële fibromen zijn niet gedacht dat een vrouw in staat is om kinderen (vruchtbaarheid) zijn van invloed.

Andere kenmerken van Gorlin syndroom zijn huid putjes in de palmen van de handen en de voetzolen; groot hoofd, en skeletafwijkingen waarbij de wervelkolom, ribben, of een schedel.

http://www.kinderneurologie.eu/ziektebeelden/tumoren/medulloblastoom.php

1 reactie op Medische Uitleg

  1. Mirjam

    Hallo Conny, Wieteke en familie
    Heb vandaag van Gerard en Agnes te horen gekregen wat er allemaal gebeurd is. Amber, een sterke meid, als je dit vervolgt en sterke ouders, en Conny jij ook als oma! We hebben al heel lang niets meer van elkaar gehoord, maar ik leef toch veel mee. Vandaag waren Gerard en Agnes bij ons en vertelden van Amber en heb de website bekeken. van hier uit Oostenrijk wensen we jullie allemaal het allerbeste en een goede vooruitgang in de toekomst!!!

Laat een reactie achter